De feiten spreken klare taal. Als mens en als samenleving worden we beter van extra virgine olijfolie. Maar dan moet je wel begrijpen welke olijfolie je kiest. Cecile van Berkum, Saborpuro, schreef een boek waarin ze het allemaal haarfijn uitlegt. We spraken haar thuis in haar idyllische boerderij in Spanje.

Maak je zelf ook olijfolie? Nee, helaas. Wij hebben amandelen. Onze boerderij ligt op 1400 meter boven zee. Hier is het in de winter te koud voor olijfbomen. We helpen soms wel vrienden uit het dorp bij hun oogst. En natuurlijk kom ik veel bij mijn leveranciers. Finca Duernas is erg toegankelijk en transparant. Al doende heb ik veel geleerd over extra virgine olijfolie.

Waarom heb je dit boek geschreven? Allereerst omdat we in Nederland veel te weinig weten over olijfolie. We zijn nu eenmaal opgegroeid met margarine en met boter. Wat we “weten”, komt vooral uit de marketing. Daardoor leven er heel veel misvattingen over wat extra virgine olie zou zijn. Ik wil die mythes rechtzetten. Want een dieet met extra virgine olijfolie is gewoon ontzettend gezond. Maar in recepten lees ik te vaak over “olijfolie” als er zou moeten staan: “extra virgine olijfolie”. Hoe meer “extra virgine” je olijfolie is, hoe beter voor je gezondheid. Nee, echt, zelfs artsen in Nederland weten nauwelijks hoeveel erover is gepubliceerd. Minder hartinfarcten, obesitas, dementie: als je de wetenschappelijke literatuur induikt, dan sta je versteld.

Maar who cares!? Nou ja! Wie niet? De uitgaven voor gezondheidszorg nemen jaar op jaar toe. Voor een deel omdat mensen aandoeningen krijgen die met een beetje preventie hadden kunnen worden voorkomen. Langer leven in goede gezondheid, lekker eten: wie wil dat nou niet? Daarom moeten we werken aan preventie. Mijn verhaal is niet nieuw, maar op een of andere manier moet het keer op keer opnieuw worden verteld.

Vertel het nog maar een keer dan. Eet groenten, fruit, granen, noten, vis en af te toe een beetje vlees. En gebruik extra virgine olijfolie van goede kwaliteit. Iedereen vindt het lekker, je valt ervan af en die kilo’s kom je niet meer bij. Dat zeg ik niet, dat zegt de wetenschap. Als we die wetenschap omzetten in praktijk, betalen we collectief minder premie aan de ziektekostenverzekering. Met dat geld kunnen we leukere dingen doen, vind je niet?

En dan is er nog iets. De aarde warmt in snel tempo op. We zien het gebeuren, zeker hier in Spanje. Zie je die grote kastanje? Verdroogd. De zomers worden heter en er is minder neerslag. Het Mediterraan dieet is veel beter voor mens en milieu. Een goed onderhouden olijfboomgaard vangt per jaar tonnen aan CO2 uit de lucht.

Ik ben iemand die meer kijkt naar de lange termijn, dan dat ik snelle winst wil maken. Daarom heb ik ook zoveel tijd aan dat boek willen besteden. Ook al om mijn eigen klanten te helpen om de juiste keuzes te maken.

Wat is de relatie met sport? Vetten zijn voor sporters erg belangrijk. Je hebt ze nodig, maar je moet wel de juiste vetten kiezen. Al twee jaar werkt Team Sunweb, van Tom Dumoulin, in de keuken alleen met de olie van Finca Duernas. De Arbequina en de Picual hebben een extreem hoog gehalte aan de stoffen die extra virgine olijfolie zo gezond maken. Sporters en mensen die veel fitness doen kunnen daar veel van leren.

Is dat Mediterraan dieet met olijfolie echt zo gezond? Nou ja, je hoeft mij niet te geloven.  Ik heb hier twee brieven voor je van artsen die ik mijn boek heb laten lezen. Met naam en toenaam. Die mag je zien en toevoegen aan je verhaal.

Wat is er nieuw aan jouw boek? Ik ken geen ander boek dat uitleg geeft over extra virgine olijfolie én tegelijk gezondheid belicht én gezondheidszorg én milieu én sport. Maar ik denk dat je het hele plaatje moet zien. Pas dan dringt het tot je door dat het zin heeft om goede extra virgine olijfolie te gebruiken, vanuit welke hoek je het ook bekijkt. Het boek had trouwens ook makkelijk drie keer zo dik kunnen zijn. Maar ik heb het zo beknopt mogelijk uitgelegd.

Wie moet het lezen? Mijn droom is dat het gelezen wordt door de mensen die bepalen wat er wordt gegeten in ziekenhuizen, in verpleeginrichtingen, verzorgingstehuizen, op scholen, in sportkantines… en dat die mensen hun beleid aanpassen. En door artsen. En stel je voor hoe mooi zou het zijn als koks in restaurants hun menukaart gezonder maken? Dat past binnen een trend en bij een behoefte. Natuurlijk heb ik het ook geschreven voor koks, diëtisten en iedereen die van gezonde voeding houdt.

Heb je nog iets toe te voegen? Ik kan uren doorpraten over het boek maar ik denk dat het beter is als mensen het zelf lezen. Ongelofelijk fascinerend, die wereld van olijfolie.

Waar kan ik het boek krijgen? Het is verkrijgbaar via iedere boekhandel in Nederland en online via boekbestellen.nl.